G4V

Ontwerp Buizenklem ( WM6 )

Klem 1klem2

De leerlingen kregen de opdracht om een functionele buizenklem,  die door middel van vier
bouten kan worden vastgezet op een werktafel, te ontwerpen en te maken

Er werd van ons niet verwacht dat we zelf volledig een functionele buizenklem zouden ontwerpen, want dit zou onmogelijk geweest zijn. Wel dat we als klas zouden meedenken en dat we als groep zouden samenwerken.  Een belangrijke eis daarbij was dat wat we voorstelden ook realiseerbaar moest zijn tijdens de praktijk -en tekenlessen . Zo moesten we ook meedenken over de materiaalkeuze, ervoor zorgen dat het toestel gebruiksvriendelijk en eenvoudig te monteren is.
Om ons op weg te helpen zijn we een kijkje gaan nemen in de lasafdeling waar ze een openslaande pijpklem hebben.  Door tips te krijgen zijn we tot een aantal belangrijke vaststellingen gekomen. De klem moet makkelijk  en snel te openen zijn. Belangrijk is ook dat de klembekken harder moeten zijn dat het werkstukmateriaal dat wordt geklemd.  
Vervolgens kregen we een universele griptang te zien. Het klemprincipe  moest gebeuren zoals deze griptang waarbij de klemkracht met een instelschroef kan geregeld worden en met een snellos-hendel.

Dit was in onze ogen onbegonnen werk en veel te moeilijk. We zijn daarom samen op internet informatie gaan opzoeken , maar veel vonden we niet. De openslaande pijpklem en een griptang vonden we  wel, maar voor de rest weinig bruikbaars. We kregen toen de opdracht om eens  in google afbeeldingen:” griptang buizen” in te geven .  In het midden van de bladzijde stond een kleine afbeelding die ons interessant leek. Toen we hierop klikten kwamen we op de webwinkel van “tooler”.
(http://www.tooler.nl/cat/83-griptangen?sort=ypop&order=asc )
Daar zagen we onderaan de pagina een “Bessey-buis griptang”.  Dit leek ons wel iets. Wanneer we er een plaat onder zouden maken met vier gaten om deze klem te kunnen opspannen op een tafel, dan zou dit er weleens op kunnen lijken.

klem3

Om ons definitief op weg te helpen hebben de leerkrachten praktijk en tekenen ons een cad-model  van de buizenklem laten zien dat zij ontworpen hadden. Aan de hand hiervan zijn we gaan schetsen en elk onderdeel in het tekenprogramma inventor gaan moduleren, rekening houdend met de functionaliteit van elk onderdeel. We zorgden er ook voor dat elk onderdeel makkelijk gemonteerd kon worden.

klem4

In een later stadium is de vraag van de lasafdeling gekomen of het niet mogelijk is om vier van zulke buizenklemmen te maken  om zo een opstelling te maken als een lasklem zodat er onder andere nauwkeurig een hoek van 90° gelast kan worden.

Lasafdelingklem5